ryż na śniadanie / przepis

Featured Zbliża się zima, nie pozostaje nam wiele więcej niż jabłka. Urozmaiciłam trochę klasyczny przepis na ryż z jabłkiem prażonym.

Ryż z musem jabłkowo - gruszkowym

jabłko
gruszka
ryż
żurawina suszona ziarna słonecznika
pestki dyni
łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka miodu łyżka oleju kokosowego łyżka prawdziwego masła dobry jogurt do podania

Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, zarumieniłam ziarna i pestki, wymieszałam z łyżeczką miodu. Przesypałam i na tej samej patelni podgrzałam owoce, dolałam trochę wody, wsypałam żurawinę. Przyprawiłam cynamonem i kurkumą, przykryłam. Miękkie owoce ugniotłam na mus i zdjęłam z patelni. Ugotowany ryż delikatnie podsmażyłam na maśle. Zjedliśmy go z musem owocowym, miodową posypką i dodatkiem jogurtu (polecam Mleczną Drogę).

M&J

comments powered by Disqus