pomarańczowy ryż z musem jabłkowo - imbirowym / przepis

Featured Ciepłe śniadanie, które można jeść codziennie, takie jest dobre. Słodkie i rozgrzewające.

ryż basmati
duże jabłko
połówka pomarańczy
łyżka rodzynek
łyżka żurawiny suszonej
kawałek świeżego imbiru
pół szklanki mleka roślinnego
cynamon
łyżka brązowego cukru
łyżka prawdziwego miodu
łyżka masła klarowanego

Ugotowany ryż delikatnie podsmażam na maśle klarowanym z cynamonem i kawałkami pamarańczy bez skórki. Dodaję mleko roślinne, cukier i bakalie, przykrywam i zostawiam na małym ogniu. Jabłko obieram, kroję na kawałki i prażę z niewielką ilością wody z dodatkiem pokrojonego w plasterki imbiru. Dodaję odrobinę cynamonu i miód. Miksuję do konsystencji musu rękami małego człowieka. To jego ulubiona czynność w kuchni! Ryż podaję polany musem z listkiem bazylii.

Insert

M&J

comments powered by Disqus