czekoladowa Modica / Sycylia

Featured Dzień płynie powoli w barokowym sycylijskim miasteczku. Podążamy za kocimi przewodnikami po labiryncie kamiennych schodków. Zaglądasz do opuszczonych zakątków, odnajdujesz ciemne szczeliny różnych rozmiarów. Niektóre okazują się kryjówkami małych jaszczurek. Podążam za Tobą ścieżką, którą dotąd nie szliśmy. I tak odkrywamy, ukryte wśród wiszących ogrodów, czekoladowe serce Modici. Czekoladę wytwarzają tu według tradycyjnej azteckiej receptury. Jest bardzo ciemna, aromatyczna i ma specyficzną, ziarnistą fakturę. Smakuje Ci, bo czekolada to czekolada. Podpatrujemy, że można dostać tu też inny przysmak. Robione na miejscu kruche rurki wypełnione kremem czekoladowym stają się stałym punktem naszych modicańskich wędrówek.

M&J

comments powered by Disqus